Hah, nak tahu petua dan resepi buat sambal belacan? Teruskan membaca!
RESEPI SAMBAL BELACAN SEDAP
Ada pelbagai cara nak buat sambal belacan, tapi resepi yang ni dah dikongsikan oleh beribu-ribu orang tau. Jadi terbukti memang sedap sehingga menjilat jari kepedasan hehe.
1. 6 biji limau kasturi (buang biji)
2. 50g belacan yg telah dibakar
3. 3 biji cili merah+1biji cili hijau
4. 8 biji cili padi hijau
5. 25 biji cili padi merah
6. 100ml air asam jawa pekat
7. Masukkan sedikit gula dan garam
Kisarkan semua bahan-bahan diatas, dah siap!
ps: Nak buat banyak utk buat stok pandai2 la tambah bahan2 tu😘
TIPS BUAT SAMBAL BELACAN WANGI DAN TAHAN LAMA
Tips 1: Bakar belacan sekejap supaya smbal kita lebih beraroma
Tips2: Guna asam jawa yg dibancuh dgn air suam.petua supaya sambal belacan tahan lama
Tips 3: Limau kasturi yg dikisar brsama Kulit(buang biji) sambal lebih wangi dan sedap
Tips 4: Tinggalkan bbrpa biji cili api yg masih bertangkai..petua supaya tidak sakit perut makan sambal
Selamat Mencuba!
✨Kredit kepada yang empunya resepi (Nurulain Insyirah)
Tags:
TIPS MENARIK